Коп

2008 - Аудио-Видео 23' 2'', ДВД

"КОП" представља четврти наставак серијала о РБМ-у. Уз предходна три дела (Флотација, Филтража и Дробљење) чини једну уметничку целину (РБМ тетралогија). По форми то је аудио-видео интегрисано дело, дело где се тежило да се слика и звук граде истовремено колико је то било могуће.

При анализи копа утврђује се да се он састоји из два кључна дела: земље и машина.

ЗЕМЉА

У овом делу обрђује се пејзаж и површина тла који су добијени приликом ископавања руде. Они су у тако измењеном облику да стварају утисак да се човек налази на некој другој планети, а у ствари приказују изглед земљине утробе. Аутор у њима налази, поред свег осећаја уништења, једну величанствену лепоту наше планете коју је требало открити.

МАШИНЕ

Машине су "бића" која користе и обитавају у простору копа. Због својих великих физичких димензија, тромих покрета и звукова, изазивају у нама сећање на диносаурусе и друге гиганте који су живели на земљи. У раду се оне и представљају у том смислу, приказује се њихов живот и деловање.

Коп је оригинално замишљен и направљен као интерактивни ДВД видео диск, где сви делови диска заједно граде доживљај рада. Због форме приказа на мрежи рад је прилагођен и преправљен.